Gestructureerde inlichtingenanalyse voor opsporing en ordehandhaving

Handboek voor de praktijk

Author: Willemijn Aerdts & Ludo Block

About this book

Inlichtingenanalyse is een fundamentele schakel in het werk van elke professional die zich bezighoudt met openbare orde en veiligheid. Anticiperen op een onzekere toekomst is hierbij van groot belang. In dit boek worden de belangrijkste analysetechnieken, zoals die niet meer zijn weg te denken uit het inlichtingenveld, uitgelegd en toegespitst op de Nederlandse praktijk. Gestructureerde inlichtingenanalyse voor opsporing en ordehandhaving kan daarmee dienen als naslagwerk tijdens de dagelijkse analysepraktijk.

Aan de hand van concrete voorbeelden uit de Nederlandse opsporings- en openbare-ordehandhaving worden veelgebruikte technieken voor gestructureerde inlichtingenanalyse uitgelegd. De besproken technieken zijn onder meer de SWOT-TOWS-analyse, de scenarioanalyse en de Analyse van Concurrerende Hypothesen. Daarnaast wordt in detail ingegaan op praktisch en effectief concluderen, rapporteren en briefen over de uitkomsten van analyses. Zowel bij de analysetechnieken als de verslagleggingsmethoden wordt in stappen de praktische toepassing toegelicht; dit is dan ook bij uitstek een handboek dat op het bureau van elke analist in het domein van opsporing, openbare orde en veiligheid thuishoort.

 

Willemijn Aerdts is docent en onderzoeker bij het Institute of Security and Global Affairs van de Universiteit Leiden. Ze geeft in de media geregeld duiding bij het werk van de inlichtingen- en veiligheidsdiensten. Haar onderzoek gaat over het toezicht op deze diensten. Sinds juni 2023 is ze onderdeel van de D66-fractie in de Eerste Kamer der Staten-Generaal.

Ludo Block is docent bij het Institute of Security and Global Affairs van de Universiteit Leiden. Hij heeft een achtergrond bij de politie en werkt nu als onafhankelijk adviseur op het gebied van onderzoek en analyse. Zijn proefschrift ging in op de beleidsvorming en de praktijk van politiesamenwerking in de Europese Unie.

Format: Spiraalboek

Pages: 166

Illustrated: Colour

ISBN Print: 9789087284268

ISBN ePDF: 9789400604681

Published: 15 September 2023

Language: Dutch

Related products

Be the first to hear about the latest news and publications of LUP.

Subscribe to our newsletter >>

Be the first to hear about the latest news and publications of LUP.

Subscribe to our newsletter >>

X