Op 1 juli 2023 is het Herdenkingsjaar Slavernijverleden begonnen. Meer dan ooit staat het Nederlandse slavernijverleden in het middelpunt van de aandacht. Het is hierbij ook belangrijk om aandacht te geven aan lokale verhalen. Sporen van de slavernij in Leiden bespreekt de Leidse slavernijgeschiedenis en neemt de lezer aan de hand langs verschillende locaties in Leiden waar de sporen van deze geschiedenis zijn terug te vinden.
De eerste druk van het boek is uitverkocht en wegens de relevantie van het onderwerp, zijn wij heel blij dat deze toegankelijke lokale geschiedenis en wandelgids in het herdenkingsjaar weer beschikbaar is. Voortgekomen uit een project geleid door universitair docent Sociale en Economische Geschiedenis Karwan Fatah-Black en emeritus-hoogleraar Koloniale en Postkoloniale Geschiedenis Gert Oostindie, geeft Sporen van de slavernij in Leiden iedereen toegang tot een deel van de lokale geschiedenis dat tot nu toe vaak onderbelicht is gebleven. Het laat zien dat de Nederlandse slavernijverleden in elke vezel van de samenleving is terug te vinden.
Het boek laat in vier delen zien dat deze geschiedenis van uitbuiting en racisme zich niet alleen ver weg afspeelde, in Afrika en de Cariben, maar ook dichtbij. Het eerste deel vertelt de verhalen van zwarte mensen, al dan niet tot slaaf gemaakten, die ooit in Leiden woonden, en van witte Leidenaren die iets met hen te maken hadden. In het tweede deel passeren prominente stadsgenoten die betrokken waren bij de Atlantische slavenhandel en slavernij de revue. Vervolgens wordt ingezoomd op de Universiteit: wie sprak zich binnen dit instituut uit over de slavernij, en belangrijker nog, wie deed dat niet? Ten slotte biedt het vierde deel een rondgang langs Leidse musea en bibliotheken waar nu nog sporen van het slavernijverleden zijn te vinden. De gids biedt in toegankelijke taal een inkijk in deze geschiedenis, en is interessant voor iedereen die – al dan niet wandelend door de stad – meer wil leren over Leiden.
Klik hier voor meer informatie.