Op 5 obtober nam Annetje Ottow, voorzitter van de Universiteit Leiden het eerste exemplaar van Studeren in Leiden in tijden van revolutie. Vijf jaar reünistenonderzoek LSC/VVSL/Minerva 1967-1971 in ontvangst uit handen van de voorzitter van de stichting Reunisten-onderzoek Carel de Villeneuve. Universiteitshistoricus Pieter Slaman beschrijft daarin de jaren 1967-1971, toen de gevestigde universitaire wereld ook in Leiden ingrijpend veranderde.
Het boekje is gebaseerd op de herinneringen van honderden reünisten. Zij werden 50 jaar na hun aankomst in Leiden met behulp van uitvoerige enquêtes gevraagd hoe zij hun studietijd hebben beleefd. Pieter Slaman plaatste de uitkomsten in de context van de tijd. Het onderzoek levert veel interessante nieuwe gezichten op en het is de bedoeling dat het in de komende jaren wordt voortgezet. Studeren in Leiden in tijden van revolutie is het eerste resultaat van de stichting Reünisten-onderzoek.
Meer informatie over het boek:
In 1969 bereikte de studentenopstand de Leidse universiteit. Oproerige studenten botsten er met de traditionele corpsstudent. In het publieke beeld bleven het Leids Studentencorps en de Verenging voor Vrouwelijk Studenten te Leiden bolwerken van behoud. Maar klopt dat beeld? Reünisten van Minerva besloten het vijftig jaar later te vragen aan de leden die aankwamen tussen 1967 en 1972. Het resultaat is een schat aan nieuwe inzichten. Ook het traditionele studentenleven blijkt in deze korte periode fundamenteel te zijn veranderd. In dit boekje is die verandering op de voet te volgen en worden de resultaten in de context van de tijd geplaatst.
Auteur:
Pieter Slaman is universiteitshistoricus aan de Universiteit Leiden, met steun van A.E. Cohenfonds. Hij schreef eerder onder andere De glazen toren. De Leidse universiteit 1970-2020 en In de regel vrij. 100 jaar politiek rond onderwijs, cultuur en wetenschap.