Gert Oostindie vertelt over het boek Antilliaans erfgoed en het project ‘Traveling Caribbean Heritage’. Georganiseerd door de Vereniging Antilliaans Netwerk en het KITLV.
In de onlangs verschenen bundels Antilliaans erfgoed, geredigeerd door Gert Oostindie en Alex van Stipriaan, onderzoekt een reeks van Antilliaanse en Nederlandse auteurs de ontwikkeling en het belang van het culturele erfgoed van Aruba, Bonaire en Curaçao, zowel op de eilanden als in Nederland.
De opzet en invulling van deze bundel reflecteert het eigen onderzoek van de auteurs en de discussies die zij de afgelopen jaren in het NWO-project ‘Traveling Caribbean Heritage’ hebben gevoerd; een platform voor de uitwisseling van ideeën en praktijken, om zo bij te dragen aan de verdere ontwikkeling van een inclusief erfgoedbeleid, zowel op de drie eilanden als in Nederland.
Op deze middag zal Gert Oostindie kort iets vertellen over deze boeken en het project Traveling Caribbean Heritage. Vervolgens gaat gespreksleider Christa Toppenberg in gesprek met vijf auteurs: Rose Mary Allen, Artwell Cain, Stacey Mac Donald, Valika Smeulders en Alex van Stipriaan. Er is alle ruimte voor vragen aan de auteurs.
Wie: Vereniging Antilliaans Netwerk en het Koninklijk Instituut voor Taal-, Land- en Volkenkunde
Wanneer: zondag 31 oktober van 16:00-17:30 uur (NL- tijd) of 11:00 – 12.30 uur (ANT-tijd)
Wat: digitale presentatie van de tweedelige bundel: ‘Antilliaans Erfgoed’ Over het belang van het culturele erfgoed van Aruba, Bonaire en Curaçao.
Over de sprekers:
Alex van Stipriaan (Gent, 1954) is hoogleraar Caribische geschiedenis aan de Erasmus Universiteit.Conservator bij het Tropenmuseum in Amsterdam en werkzaam voor (overheids)adviesbureaus en onderzoeksprojecten over intercultureel en/of Caribisch erfgoed en geschiedenis (onderwijs).
Rose Mary Allen (Curaçao, 25 december 1950) is cultureel antropoloog. Ze is buitengewoon hoogleraar Cultuur, gemeenschap en geschiedenis aan de Universiteit van Curaçao. Zij werkte als gastdocent bij verschillende faculteiten van de Universiteit van Curaçao en was als research fellow betrokken bij verschillende onderzoeksprojecten op het gebied van culturele diversiteit.
Allen publiceerde diverse boeken en een groot aantal artikelen over de Nederlands Caribische eilanden waarin zij nader ingaat op thema’s die betrekking hebben op identiteit, culturele tradities, migratie, gender en culturele diversiteit.
Stacey Mac Donald (1989) is onderzoeker bij het KITLV in het kader van het door NWO gefinancierde onderzoeksproject ‘Confronting Caribbean Challenges’. Haar onderzoeksproject richt zich op de uitdagingen van cultureel erfgoed en natuurbehoud in de Nederlandse Caribische gemeenten. Het doel van het project is om aan de hand van casestudies die zijn gericht op debatten over en beleid voor cultureel erfgoed en natuurbehoud op microniveau vragen te beantwoorden over bestuur, geschiedenis, erfgoed, milieu en toerisme die van invloed zijn op de economische ontwikkeling van de eilanden.
Valika Terry Smeulders (Willemstad (Curaçao), 23 maart 1969) is een Nederlands wetenschapper en curator. Van 2017 tot 2020 was ze conservator bij het Rijksmuseum Amsterdam en ze is daar sindsdien hoofd geschiedenis. Na haar studie aan de Rijksuniversiteit Leiden ‘Talen en culturen van Latijns-Amerika’ (1988-1993) studeerde ze wederom maar toen aan de Erasmus Universiteit Rotterdam, “Heritage Studies” waarbij zo promoveerde op het proefschrift Slavernij in perspectief. Hiervoor verrichtte ze onder meer veldwerk op de Antillen en in Suriname, Ghana en Zuid-Afrika.
Artwell Cain (1952) is cultureel antropoloog en blogt over etniciteit, representatie en identiteitskwesties. Hij is oprichter van het Institute for Cultural Heritage & Knowledge (ICHK). Het ICHK adviseert en voorziet het veld van kennis en informatie. Cain analyseert de factoren die bevorderlijk zijn geweest voor de opwaartse mobiliteit van etnische minderheden in Nederland en de wijze waarop de jeugd hun gevoel van belonging uitdrukt. Zijn onderzoek is van groot belang voor zowel beleidsmakers, sociale wetenschappers, studenten en anderen.