Leiden viert feest!

Hoohtepunten uit een academische collectie

Editor: Jef Schaeps, Jaap van der Veen

9789087282202 SCHAEPS

About this book

In 2014 was het 200 jaar geleden, dat de Universiteit Leiden in bezit kwam van een verzameling tekeningen en prenten, gelegateerd door de weduwe van Jean Theodoor Royer. De collectie is sindsdien door schenkingen en aankopen sterk uitgebreid.
Museum Het Rembrandthuis toonde in het najaar van 2014 ruim 75 zeventiende-eeuwse tekeningen uit het bezit van de Universiteit Leiden. Het betroffen meesterwerken van bekende en minder bekende kunstenaars als Hendrick Goltzius, Pieter Lastman, Rembrandt, Jan Lievens, Govert Flinck, Jan van Goyen, Cornelis Bega, Simon de Vlieger, Willem van de Velde de Oude, Adriaen van Ostade en Cornelis Dusart. Veel van de geëxposeerde tekeningen zijn niet eerder voor een breed publiek te zien geweest.
Dit boek biedt een unieke gelegenheid kennis te maken met de mooiste zeventiende-eeuwse tekeningen uit Leiden. Tot de hoogtepunten behoort de studie die Rembrandt maakte als voorbereiding voor zijn ets Adam en Eva (1638). In de inleiding wordt uitvoerig ingegaan op de totstandkoming van de collectie van de Universiteit Leiden, een bijzondere verzameling die dit jaar precies 200 jaar bestaat.

Jef Schaeps is conservator Prenten & Tekeningen bij de Bijzondere Collecties van de Universitaire Bibliotheken Leiden.

Jaap van der Veen is conservator onderzoek bij Museum Het Rembrandthuis.

 

Out of stock

Format: Paperback

Pages: 192

Illustrated: Yes

ISBN Print: 9789087282202

Published: 17 October 2014

Language: Dutch

Keywords: ,

Category: ,

Price 25.00

Related products

Be the first to hear about the latest news and publications of LUP.

Subscribe to our newsletter >>

Be the first to hear about the latest news and publications of LUP.

Subscribe to our newsletter >>

X