Geketend voor Hollands Glorie

Slavernij in de geschiedenis van de provincie Zuid-Holland

Author: Karwan Fatah-Black, Lauren Lauret and Joris van den Tol

9451 Boek koloniaal Slavernij verleden Cover DEF voorplat

About this book

Dit boek vertelt het verhaal van de Europese slavernijgeschiedenis vanuit een Zuid-Hollands perspectief. Van de zestiende tot de negentiende eeuw speelde de koloniale wereld een steeds belangrijkere rol in de economie van Holland. De provincie werd een draaischijf voor Europese goederen, kapitaal, arbeid en kennis. Vooraanstaande Zuid-Hollandse regenten als Johan de Witt spanden zich in voor de slavenhandel. In de negentiende eeuw zorgde raciaal denken bij Zuid-Hollandse politici zoals Jan Willem Gefken of James Loudon voor het in stand houden van de koloniale hiërarchie en het uitbuiten van koloniale onderdanen.

 

Karwan Fatah-Black is universitair docent Sociale en Economische Geschiedenis aan de Universiteit Leiden.

Lauren Lauret is onderzoeker bij University College London en universitair docent Nederlandse Geschiedenis aan de Universiteit Leiden.

Joris van den Tol is onderzoeker bij University of Cambridge en universitair docent Economische Geschiedenis aan de Radboud Universiteit.

 

Voor meer informatie over het onderzoek dat aan dit boek vooraf ging kunt u luisteren naar een aflevering van de podcast Over Zuid-Holland Gesproken waarin Karwan Fatah-Black de resultaten van het onderzoek deelt.

Spotify:

Apple Podcasts:

 

Format: Paperback

Pages: 200

ISBN Print: 9789087284312

ISBN ePDF: 9789400604711

Published: 10 January 2024

Language: Dutch

Related products

Be the first to hear about the latest news and publications of LUP.

Subscribe to our newsletter >>

Be the first to hear about the latest news and publications of LUP.

Subscribe to our newsletter >>

X