Dienstbaar aan de keten?

De Nederlandsche Bank en de laatste decennia van de slavernij, 1814-1863

Author: Karwan Fatah-Black, Lauren Lauret en Joris van den Tol

About this book

In de negentiende eeuw, toen de centrale culturele, politieke en financiële instituten van Nederland tot stand kwamen, was slavernij nog altijd deel van het wereldrijk. Nederlandse families, instellingen en overheden zijn tegenwoordig steeds vaker geïnteresseerd in de rol die hun rechtsvoorgangers hebben gespeeld in het koloniale- en slavernijverleden. Dit boek is een geschiedenis van De Nederlandsche Bank waarin de auteurs bijzondere aandacht schenken aan het verband met slavernij, zowel als factor in de economie als onderwerp van politiek debat. Doordat De Nederlandsche Bank in de negentiende eeuw dienstbaar was aan de Nederlandse handelsbelangen en aan het ministerie van Koloniën heeft de bank onvermijdelijk raakpunten met de geschiedenis van slavernij. Bovendien gaat dit boek dieper in op de particuliere betrokkenheid van de bestuurders van DNB bij slavernij, of in een uitzonderlijk geval bij de strijd vóór de afschaffing.

Karwan Fatah-Black is universitair docent Sociale en Economische Geschiedenis aan de Universiteit Leiden.

Lauren Lauret is onderzoeker bij het University College Londen en universitair docent Nederlandse Geschiedenis in Leiden.

Joris van den Tol is onderzoeker bij Queens’ College, Cambridge University en universitair docent Economische Geschiedenis aan de Radboud Universiteit Nijmegen.

De Open Access-editie is verkrijgbaar via DNB.

Format: Paperback

Pages: 248

Illustrated: zwart-wit

ISBN Print: 9789087283834

ISBN ePUB: 9789400604292

Published: 9 February 2022

Language: Nederlands

Related products

Be the first to hear about the latest news and publications of LUP.

Subscribe to our newsletter >>

Be the first to hear about the latest news and publications of LUP.

Subscribe to our newsletter >>

X