Cleveringa’s koffer

Recht, vrijheid en verantwoordelijkheid: Een selectie uit de 26 november-redes aan de Universiteit Leiden 1940 – 2010

Editor: Kees Schuyt, Ineke Sluiter

9789087281045 SCHUYT

About this book

26 november 1940 is een markante datum in de geschiedenis van Nederland. De Leidse hoogleraar mr. R.P. Cleveringa had op die dag bewust zijn koffer klaar staan omdat hij rekening hield met de mogelijkheid gearresteerd te worden vanwege het uitspreken van zijn protestcollege tegen de schorsing uit hun ambt van zijn collega ‘s Meijers en David en andere Joodse medewerkers van de universiteit. Cleveringa’s koffer begint met deze rede uit 1940. De omslagfoto toont de oploop voor het Academiegebouw van de bij het college aanwezige studenten. Daags na de rede werd professor Cleveringa gearresteerd en de Rijksuniversiteit Leiden gesloten.

In 70 jaar is Cleveringa’s rede uitgegroeid tot symbool van universitair verzet. Het wordt jaarlijks herdacht in de Cleveringa-oraties, die zich uitspreken over thema’s als recht, vrijheid, verantwoordelijkheid. Cleveringa’s koffer raakt het belang van herdenken en maatschappelijk engagement.

Dit boek bundelt, naast Cleveringa’s originele rede, negentien 26 november-lezingen van vooraanstaande sprekers uit binnen- en buitenland. In het voorwoord reconstrueert Kees Schuyt de novemberdagen van 1940 en licht hij de ontwikkeling en het veranderende karakter van de herdenkingen toe; in het nawoord schetst Ineke Sluiter hoe het bewogen verleden het hedendaagse karakter van de Leidse universitaire gemeenschap vormt.

 

Dr. mr. Kees Schuyt is emeritus hoogleraar in de sociologie aan de UvA. Ineke Sluiter is hoogleraar Griekse taal- en letterkunde aan de Universiteit Leiden en winnaar van de Spinozaprijs.

 

“Een fraaie bundel met een zeer lezenswaardige historische inleiding.” – Bart Jan Spruyt, HP/De Tijd

Out of stock

Format: Hardback

Pages: 344

ISBN Print: 9789087281045

ISBN ePDF: 9789400600249

Published: 26 November 2010

Language: Dutch

Keywords:

Category:

Price 29.95

Related products

Be the first to hear about the latest news and publications of LUP.

Subscribe to our newsletter >>

Be the first to hear about the latest news and publications of LUP.

Subscribe to our newsletter >>

X